За пета поредна година Лом се включи в международната инициатива „Часът на Земята“. Организаторите- Община Лом, общински ученически клуб „Екология“ и Центъра за извънучилищни дейности, бяха подготвили богата програма, за да насочат вниманието на ломчани към проблемите на околната среда и на нарушеното екоравновесие като резултат от безотговорната човешка дейност.

В знак на съпричастност към мотото на тазгодишната кампания „Аз правя, ти действаш“ до 20.30 ч. в съботната вечер в Лом изгасна уличното осветление. Факелно шествие, в което се включиха ученици от всички ломски училища, фанфарни и мажоретни състави, потегли в два лъча към централния площад „Свобода“, където бе кулминацията на събитието.

Стотици се насладиха на младостта и таланта, събрани заедно в концерт на свещи, в който участваха Калина Додева, Пепи и Марто от група „Metasound“, Глория и Danny Boy. В края на концерта младите музиканти изпълниха авторска песен, написана и композирана специално за събитието и озаглавена „Часът на Земята“.

Призиви и послания за повече отговорност и съпричастност към идеята за един по- чист и по- добър свят отправиха Божидара Параскевова- представител на Детски и младежки парламент в Лом и кметът Иво Иванов.

„Искрено се радвам, че сме заедно тази вечер, за да се обединим в общата ни отговорност за опазване на планетата! Ако ние не повярваме, че бъдещето е в нашите ръце и зависи само и единствено от нас, ако не започнем промяната от нас самите, тогава не можем да търсим виновници за това, което ни очаква съвсем скоро“- каза градоначалникът и цитира думите на великия Махатма Ганди, според когото именно ние трябва да бъдем промяната, която искаме да видим.

Магията и красотата на огненото изкуство завладяха публиката след изпълненията на софийския клуб „Дивинитас“, чиито представители подариха на ломчани уникален огнен спектакъл. Веднага след това дойде и специалната изненада на вечерта.Фенери на желанията, направени от разградими и незамърсяващи околната среда материали, полетяха в небето над Лом, отнасяйки посланията за отговорност и съпричастност към екологичното бъдеще на Земята и надеждата тя да се превърне в по- чист и по- уютен общ дом за всички нас.

Кампанията „Часът на Земята“ стартира през 2007 г. в най- големия австралийски град- Сидни. Оттогава в нея се включват все повече държави и милиарди хора по целия свят, споделящи загрижеността за бъдещето на планетата.

Споделяне в социалните мрежи: