Как да се науча да въртя пой и други уреди?

Въртенето на всеки един уред, както и ученето на въртене на пой изисква време и отдаденост. Тъй като въртенето е от алтернативните изкуства и макар често да виждаме хора, които въртят огън, всъщност, доста малко са хората, които наистина се занимават сериозно.

За да се научиш да въртиш има няколко неща, които може да направиш:

  • Да посетиш курсове по въртене на пой. В курса на Дивинитас ще научиш основополагащи неща, така че да продължиш сам своето обучение.
  • Да гледаш видеа онлайн. Това е източника на най-много информация. Вече веднъж посетил курса на Дивинитас, ти ще знаеш основните посоки и принципи и ще учиш много по-лесно сам.
  • Да намериш общност и приятели в града, в който се намираш. Обмяната на опит е важна част от ученето на нови движения.
въртене на пой
lily yo

Колко време отнема да се научиш да въртиш пой?

Често пъти в залата за тренировки идват ентусиазирани хора, желаещи да овладеят изкуството на огнения пой. Много от тях никога не са въртели, дори нямат собствен пой. Аз им връчвам чифт чорапи с леща и започвам да им показвам основните неща.

Намери повече информация на английски за въртенето на пой – https://lilyyofire.com/poi/

Учениците напредват различно бързо.

Има такива на които отначало им е трудно с първите движения, но после бързо започват да схващат останалите. Има ученици, които се учат много бързо от самото начало. Трети пък напредват бавно, но сигурно. Скоростта, с която човек овладява това изкуство зависи и от времето, което отделя. Някои не се задоволяват само с тренировките, ами прекарват с поя часове всеки ден.

Напредването на учениците е строго индивидуално, но наблюдаваме, че средно е необходимо между три и пет месеца, за да може начинаещият “спинър” да е достатъчно подготвен, за да направи своето първо въртене с огън. Моментът на първо палене е крайно вълнуващ за всеки, захванал се с пой (и за тези които са наоколо), при него се наблюдава нещо любопитно. Обикновено въртящият “забравя” голяма част от научените движения и върти малка част от тези, които знае. Това е обяснимо, защото начинаещият “спинър” е неуверен, когато върти с огън и се страхува да направи много от нещата, които знае. Ето защо, аз препоръчвам на всеки да върти с огън по-често – поне веднъж в седмицата. Така той ще може да упражни с огън движенията, които е научил и да подобри стила си не само с чорапите, но и с истинския огнен пой.

Тези от начинаещите “спинъри”, които запазят ентусиазма и желанието си да се развиват, след време стават напреднали. След шест месеца до година (при всеки е различно) спинърът вече притежава значителен набор от движения, които знае, както и много паления зад гърба си. Той вече спокойно може да върти огън и да впечатлява хората, спрели се да го гледат. На пръв поглед може да се каже, че той се е “научил”. Това обаче е само на повърхността. Истината е, че никой от нас не е. Ние не спираме да учим нови движения и да откриваме нови комбинации, да изпробваме различни стилове на въртене. Усъвършенстването продължава докато ние се занимаваме с въртене. И в това се състои красотата на огненото изкуство. То е непредвидимо и не знаеш кога и с какво може да те изненада.

Статията изготви:
Андрей Христов

Запиши се на курс по пой – https://divinitas-crew.com/kurst-po-poi/

Виж видео с въртене на пой – https://www.youtube.com/watch?v=5BJuci8Vijc

Споделяне в социалните мрежи: