Сирни заговезни – Ден за прошка…
А а Галерия със снимки
Сирни заговезни – Ден за прошка…
Тази година Сирни заговезни беше на 1 март. В един ден се събраха три празника – Сирни заговезни, Баба Марта и Денят на самодееца и любителското художествено творчество. Народно читалище „Наука – 1870 г.” – Троян спази традицията и заедно с Община Троян и „Стоеви Максгруп” организира „Сирни заговезни в Троян” с традиционния обичай „ялова сватба”.

За 14-ти пореден път празникът започна с посещение в кметския кабинет за искане на прошка и поканване на кмета г-жа Донка Михайлова на „яловата сватба”. Кметът даде и от своя страна поиска прошка, почерпи с лично от нея приготвена баница и вино. В ролите на булка и младоженец се превъплътиха танцьори от ФА „Траяна” към НЧ „Наука – 1870 г.” – Троян.

Маскарадното дефиле тръгна в 16:00 часа от площад „Възраждане”, предвождано от духов оркестър, каручката на „младоженците” и следвано от многолюдното сватбарско шествие. Нов персонаж тази година беше човекът на кокили, който внесе много емоция. С музика, усмивки и настроение дефилето премина по централната улица, изви кръшно хоро на площада пред Марковския мост и по него се отправи към площадката в подножието на парка Капинчо, където вече беше запален традиционният огън, грижата за който за пореден път поеха фирма „Стоеви Максгруп”. Свои щандове с продукти бяха разположили ИПЖЗ – Троян, г-н Иван Макариев, продавачи на пуканки и понички.

Водещата на празника Маргарита Минкова посрещна „сватбарите” и тържеството започна. Официални гости бяха г-жа Донка Михайлова – кмет и цялото ръководство на Община Троян, както и д-р Виолета Койновска – председател на НЧ „Наука – 1870 г.” – Троян.

Водещата запозна насъбралите се граждани с традициите и обичаите на Сирни заговезни – искането и даването на прошка, обредната трапеза и традиции, въртенето на огнените уруглювици.

Празничната програма беше изнесена от читалищните самодейци, които в този ден празнуваха – ВС „Усмивка”, ФА „Траяна”, Дамски камерен хор и Вокална студия „Гласове”.

Много емоции предизвикаха традиционните за празника игри – амкане на варено яйце, скачане с чували и теглене на въже. За всички победители бяха осигурени награди, както и за единствения участник в конкурса „Карнавален костюм”.

Празникът завърши с огнено шоу ДИВИНИТАС.
Източник https://www.naukatroyan.org/novini/item/220-sirni-zagovezni-den-za-proshka

Споделяне в социалните мрежи: