Общинския драматичен театър „Боян Дановски“ в Перник чества 95-годишен юбилей на 27 март.
Празненствата започнаха с огнено шоу пред Дворецана културата в града. Огнена феерия озари небето над Перник преди премиерата на „Последният янки“ под режисурата на Ивайло Христов .

В подкрепа на театралния юбилей ще се включат и деца от 9-та детска градина „Калина Малина“ която също отбелязва 50 години от създаването си.
В края на огнения спектакъл актрисите Мария Каварджикова и Аделина Петрова, която е най-младата в трупата на театъра, заедно с директора Иво Горчев и кмета на общината Росица Янакиева ще пуснат в небето над Перник по един бял гълъб. Посланието е в чест на

театралния юбилей и за здраве, късмет и мир в града. Общинският драматичен театър в

Огнено шоу Дивинитас град Перник

Перник е създаден през 1919 г.като Работнически театър.

Снимки: Светлана Стоименова
В продължение на 15 минути пространството пред Двореца на културата в града бе обхванато от мистиката. Въртене на огнени обръчи, жонглиране със запалени факли и ефектни фигури изумиха присъстващите.
„Огънят е страст, а страстта поражда изкуство”, заяви директорът на театъра Иво Горчев секунди преди да запали факлите на артистите заедно със заместник-кмета на града Илинка Никифорова и областния управител Михаил Михайлов, и да

даде старт на шоуто.
Тържеството уважиха и двама от предишните директори на

културната институция – Ангел Ангелов и Любомир Бъчваров. Сред публиката имаше общественици, политици и обикновени граждани.
Огнено шоу ДИвинитас град ПерникМалко преди да изгаснат факлите в небето полетяха бели гълъби. Птиците, символи на мира, бяха пуснати от актрисите Мария Каварджикова и Аделина Петрова, и от Илинка Никифорова.

„Още не е имало град тук, когато се е зародил театъра. Затова трябва да го отбележим подобаващо. Пожелавам на нашата вярна публика да стои винаги зад нас, а ние сме амбицирани и загрижени да задоволим нейните духовни потребности. Годишнината е процес, това е създаване на нещо, което сме длъжни всички да пазим“, заяви директорът на културната институция Иво Горчев.
За празника бе изпратен поздравителен адрес от бившия премиер Бойко Борисов.
Веднага след това гостите на тържеството се отправиха към ремонтираната театрална зала и гледаха премиера на пиесата „Последният янки“.
ГАЛЕРИЯ:
С огнено шоу отбелязаха 95-та годишнина на театъра в Перник
Бели гълъби полетяха в небето, като символ на вярата, мира и любовта миналата вечер в Перник по повод 95-та годишнина на Общинския драматичен театър „Боян Дановски”, съобщават от Община Перник. Красивите птици бяха пуснати от заместник- кмета Илинка Никифорова и актрисите Мария Каварджикова и Аделина Петрова.

Огнено шоу Дивинитас град перник
Рожденият ден бе съпътстван и от уникално огнено шоу, в изпълнение на група „Дивинитас”. Талантливите момичета и момчета направиха публиката съпричастна с красотата на огненото изкуство. Блясък, искри, красиви танци с обръчи и факел бяха част от атрактивните мигове подготвени за почитателите на Мелпомена .

Тази годишнина показва, че нашият театър и град имат една дълга, голяма традиция от хора, които са дали много в миналото и продължават да дават, сподели директорът на театъра Иво Горчев.

„Пожелавам на нашата вярна публиката да стои винаги зад нас , а ние сме амбицирани и загрижени да задоволим нейните духовни потребности. Годишнината е процес, това е създаване на нещо, което ние сме длъжни всички да пазим”, каза още Горчев.

Рожденият ден на театъра бе отбелязан и с пиесата на Артър Милър, един от най-големите драматурзи на XX в, “Последният янки”. В постановката на Ивайло Христов участват едни от най-обичаните ни актьори – Мария Каварджикова, Стоян Алексиев, Георги Стайов и Албена Колева. Сценографията и костюмите са дело на Марина Янева.

На премиерата присъстваха областният управител арх. Михаил Михайлов, народни представители, бившите директори на пернишкия театър Ангел Ангелов и Любомир Бъчваров, общински съветници, политици и граждани.

Споделяне в социалните мрежи: