zx860 2938280Клуб ''Дивинитас" е първият официално регистриран клуб по въртене на огън в България.
През 2008 г. Лили (на снимката) поема клуба. Тя се занимава с огненото изкуство от 2007 г..
Започнала е да се занимава с основния уред пой, горяща глава с верига на края.
Според нея това е началният уред за всеки един решил да се занимава с този вид изкуство.
Клубът от 2010 година се състои от Лилия Йотова, Андрей Христов, Виктория Кънчева, Любомир Стоянов и Десислава Велкова.
Те водят редовни

divinitasemailТанц със стихията

Уредът пой произхожда от племената маори в Нова Зеландия. Оригинално той не е огнен, а представлява топки, вързани на въже. По време на танц с песен се изпълняват сравнително елементарни движения. Неговото развитие и огнената му версия се появяват по-късно. Въртене на огън и огнени танци има в почти всяка култура по света, включително и в българските народни обичаи.

Първото нещо, което пленява, когато хванеш запален пой, е свистенето на стихията около теб. В миг се

divinitasWhiteИсторията на клуб – Divinitas започва през 2005 година когато Йордан Лилов го кръщава ЦКПВТ – „Дивинитас“ –  (Централен клуб по въртене на тояги и пой.) Оттогава клубът печели приятели и последователи.

Клуб Divinitas  е създаден с цел разпространението на огнените изкуства и запазването на една древна традиция. Друга цел на клуба е да обучава хора, които искат да изучават огнени изкуства.

Кратко, но интересно интервю с Виктория Кънчева – (член на група

lIliYOТя е много красива, нежна и с изящна фигура, в същото време достатъчно силна, за да играе с огън. По-скоро да го владее, да чертае с него неземно красиви фигури и буди възхищението на публиката. Тя е Лили Йотова от клуб за огнени изкуства “Дивинитас”. За приятелите си, просто Лили Йо.
 
Толкова много огън измятахте тази вечер. Чувствате ли се огнено момиче?
- Чувствам се свързана с огъня, така че може да се каже, че съм огнено
lili1-2Животът ú е огън и огънят е нейният живот.
Запознайте се с Лилия Йотова, или просто Лили. Тя е млада, красива и много енергична. Управител е на спортен клуб за огнено изкуство Дивинитас, който е наследила от неговия създател – Йордан Лилов.
Въпреки че e завършила висше образование в областта на икономиката в СУ, а преди това е била в НФСГ София със специалност предприемачество и мениджмънт, хобито и професията на Лили от доста години насам е работата с горящи предмети.
“Когато

divinitasКакво би могло да ни сгрее в тези студени дни? Да раздвижи кръвта ни, да ни накара да мислим за топлина, за огън, а защо не и за шоу? Отговорът е – огнено шоу.

По принцип екзотичните представления, включващи спортни и танцови елементи, и, разбира се, огън, се провеждат на открити сцени, но и през зимата има къде да се насладим на това изкуство. Става въпрос за клуб „Дивинитас” в столицата, където и посред зима можем да наблюдаваме тренировките по въртене на пой – огнена топка, прикрепена към