Последвайте ни в Инстаграм!
@divinitas.fire.performance

      divinitasall 0

  През 2005г. е основан “Централен Клуб по Въртене на Тояги и Пой- Дивинитас”, с основател Йордан Лилов- един от първопроходниците в тази област. Това е първият официално регистриран клуб по въртене на огън в България. Членовете на клуба се отличават с голям ентусиазъм и високо организационно ниво. За първи път в нашата страна именно в “ЦКВТП- Дивинитас” започват да се провеждат ежеседмични тренировки в зала, включително и през зимата. Това дава по-голяма възможност на членовете на клуба да развият своите технически умения.

    Kokili1През 2006г., тогавашното ръководство на “ЦКВТП–Дивинитас” в лицето на Йордан Лилов, организира първото национално състезание по въртене на пой - най-популярният огнен уред. Правят се опити да се прокара идеята за изграждане, а след време, на спортна федерация на клубове, занимаващи се с огнени спортове. Поради споменатите по-горе различия във възгледите на хората, занимаващи се с въртене на огън обаче, идеята не среща широка подкрепа. Липсват също и други хора, които да са способни да създадат организация, която да е на нивото на “Дивинитас”.


  Пролетта на 2008г. е крайъгълен камък в развитието на първия клуб по въртене на огън в България. Тогавашният председател Йордан Лилов заминава в чужбина. Повечето от старите членове са напуснали. Хората, които представляват клуба по онова време са сравнително от скоро, с изключение на Лилия Йотова, която членува повече от година. Всички се обединяват около мнението, че тя трябва да поеме управлението на клуба. При тези обстоятелства, се появява въпроса дали “Дивинитас” има достатъчно стабилни корени, за да продължи да съществува, дори след като първоначалните му основатели са спрели да се занимават активно с тази дейност. За щастие новото ръководство и новите членове на клуба подемат работата със завиден ентусиазъм. Те поддържат традициите на клуба за провеждане на редовни тренировки, като същевременно се приемат множество нововъведения. Клубът се отваря много повече към изнасянето на шоу програми и привличане на нови членове. Името на клуба също се сменя, като той вече се казва “Спортен Клуб по Огнени Изкуства- Дивинитас”. По този начин се обръща повече внимание на изкуството в огнените изпълнения. Въвеждат се много нови уреди. Същевременно се запазва спортния дух на хореографиите и високото техническо ниво на изпълненията.


       Успехите не подминават новият огнен тим, като през 2008 и 2009г. “СКОИ-Дивинитас” има редица участия в България и зад граница, които имат за цел да направят хората съпричастни с красотата на огнените изпълнения. Към средата на 2009г. членовете на клуба се увеличават многократно. Обособяват се две структури - Дивинитас Крю - вече по-опитните и стари членове на клуба, които са и представителната част и Дивинитас- Академи - това са новите членове, които правят своите първи стъпки във въртенето на огън. Новото поколение спинъри напредва в материята по-бързо от всякога, поради натрупаните познания от страна на по-старите членове и развитата вече методика на преподаването.
  И все пак остава въпросът, какво кара тези млади хора, които се занимават с тази необичайна дейност, да са толкова постоянни и как те приемат въртенето на огън? Вероятно отговорът се крие във всеки един от тях. Всички те са крайно различни и всеки има своя индивидуален поглед върху нещата. Същевременно ги обединява красотата на движението на огнените уреди и желанието за развитие. Дали огъня няма някаква специфична магия?

   

  2010г. е много значима за развитието на “Дивинитас”. Огнените артисти получават първият си дългосрочен ангажимент за представления в чужбина. При това не къде да е, ами на далечният и екзотичен остров Тайван. Чуждестранните агенти първоначално искат да наемат шестима огнени артисти, точно колкото е и бройката на Дивинитас-крю по същото време. Не всички членове обаче са готови да заминат за срок от пет месеца - колкото е ангажиментът. В крайна сметка за Тайван отлитат трима: Лили, Андро и Мартина, а Веско, Вики и Нана остават в България, където поддържат дейността на клуба.

  Същата година се случва и друг значим успех за клуба. Реализира се пътвият проект с европейско финансиране “Огнен Дух България” (Bulgaria Fire Spirit). Дейностите по проекта започват в началото на есента, когато експедицията на “Дивинитас” се е завърнала от Тайван. Те включват организиране на много огнени срещи в различни градове на България, като целта е огнените хора от цялата страна да се опознаят и да обменят опит и умения. Кулминацията на проекта е Голямата огнена среща в София, която се провежда в рамките на два дни. В нея взимат участие десетки спинъри от цялата страна, а грандиозните огнени представления пред Народния Театър и Паметникът на съветската армия събират стотици зрители. Събитието е отразено и от националните телевизии.

  Проектът “Огнен Дух България” е осъществен за втори път и през 2011г.

          В следващите години 2012 и 2013г. ангажиментите на “Дивинитас” стават все повече, като през активният период на годината членовете на крю-то пъруват по няколко дни в седмицата из цялата страна. За да може да се отговори на голямият наплив от поръчки за огнено шоу се сформира и спомагателният екип: “Дивинитас съпорт тийм”. Членовете на поддържащият екип са излезли от школата на “Дивинитас Академи” но все още не са достатъчно опитни за да участват самостоятелно или пък нямат възможност да посветят толкова много време на участия, както това правят “Дивинитас - Крю”.

          През тези години, Дивинитас започват постепенно да разработват и уникалното за България - светлинно шоу. В него вместо огън се използват светещи уреди и костюми собствена разработка на клуба. Целта е хората да могат да се насладят на настроението, което шоуто на “Дивинитас” създава, дори и на местата, където употребата на огън е невъзможна.

          2013г също така се отличава и с няколко ангажимента зад граница - в съседна Сърбия, а Лили и Вики имат едноседмичен ангажимент в Оман (Обединени Арабски Емирства).

   

   

  Въртенето на огън - екстремен спорт, нестандартно хоби или танцово изкуство?

   

  Една от четирите земни сили се явява магнетична за младите хора, търсещи нестандартното за своите делнични дни. Много са на брой историите за огъня и за това от къде е дошъл. Митологиите на повечето страни го засягат. Всички знаем легендата за Прометей или фактът ,че много народи, включително и нашият, са обожествявали жълточервената феерия от топлина.


  Но какво е въртенето на огън за съвременните младежи, които практикуват това необичайно занимание?


  Отговорът на този въпрос не е еднозначен и винаги е бил тема на дискусии сред занимаващите се с въртене на огън, както в България, така и по света. В по-големите градове на нашата родина, началото е дадено преди няколко години, когато шепа ентусиасти се събират по паркове и градинки, за да упражняват своето ексцентрично занимание. Първопроходниците са се сблъскали с доста проблеми от практическо естество, като изобретяване на първите огнени уреди, научаване на основните движения само от клипчета в интернет и др. Малко по-късно, спинърското движение (от англ. ез. Spin-въртя), се разраства набирайки повече почитатели. Срещите в парковете през топлите месеци на годината стават редовни и многобройни. Уредите се усъвършенстват, а новите спинъри започват да се учат, вече използвайки опита на по-старите, а не откривайки всичко отначало. По този начин за сравнително кратък период от време се увеличава значително броя на хората, занимаващи се с въртене на огън като се образува своеобразно общество. Тогава възникват и първите опити за дефиниране на спиърството. Различията във възгледите на хората, занимаващи се с въртене на огън може би се дължат най-вече на факта, че огъня обединява около себе си множество различни типажи. Повечето спинъри се занимават с това непрофесионално, най-вече за собствено удоволствие и заради хората, с които се запознават. За тях огъня е преди всичко екстремно хоби, може да се нарече и спорт подобен на скейта и другите улични екстремни спортове. Други приемат въртенето на природната стихия като вид танцувално изкуство и започват да го практикуват професионално на различни събития; например партита и сватби. Трети, също занимаващи се професионално, категоризират въртенето на огън редом до жонгльорството, акробатиката и другите циркови номера.

  Youtube