Последвайте ни в Инстаграм!
@divinitas.fire.performance

   

  Изкуство или стихия
   

  ognenoshoudivinitas2

  Според легендите Прометей е дал огъня на хората. И е бил наказан за това. Напълно основателно може би. Защото огънят е едновременно сила и опасност – може да помага или да убива. Или и двете едновременно.

  Векове наред огънят е жизнено важен – той е светлина, топлина и магия. И плаши. И с него не бива да си играем, защото ще се изгорим, а напълно възможно е и да бъдем унищожени. Както и всичко наоколо.

  Човекът обаче обича да се състезава, да доказва, че е повече от другите. И че е повече от природата. Това го опиянява, дава му самочувствие, кара го да се чувства извънредно добре. И никой не може да избяга – просо е заложено в същата тази природа, която е опитваме да побдим. Или да опитомим, зависи за кое имаме възможност.

  Едно такова опитомяване на огъня се превръща в последно време в зрелище, което всеки иска да има на своите събития. И извън тях.

  Това са хората, които се занимават с огнени изкуства. Те все още са рядко срещани и разнообразието от видове и прояви не е особено голямо. То почти се изчерпва с играта с огнен пой (обикновено метални вериги със закачени сфери в края) и огнени ветрила, които обикновено се палят с газ. Държейки тези инструменти, младежи изпълняват красиви фигури, понякога заедно с танц или друг вид хореография. На живо е изключително красиво. И знам, че се повтарям, но и също толкова опасно.

  У нас има и школа по огнени изкуства. Повечето хора, които се занимават с тях обаче или са самоуки, или са се научили от свой близък, също увлечен от магията на огъня.

  В началото, разбира се, не започват с огън- все пак инстинктът за самосъхранение работи. Преди да запалят поя или ветрилата, се упражняват с импровизирани инструменти от подръчни материали или със светещ пой. Който, между другото, също изглежда интересно и се използва за забавление на много събития.

  Не е нужно обаче да посещаваме концерти, театри или каквото и да е, за да видим игра с огън или с пой,изработен от подръчни материали. Може просто да се разходим из Борисовата градина или из парка „Заимов“ например и ще видим как по трвните площи са се разположили младежи, които тренират своята техника. Те може да са всякакви- начинаещи или напреднали, да са „учител“ и „ученик“ , да са сами или в група. Да правят първия си опит или вече да изпълняват сложни комбинации. Да палят огъня за първи или за хиляден път. Да напишат приказка от светлини или да подарят на случайно събралите се свят от огън.

  За разлика от това, което съм ви представяла досега, огнените изкуства не са за всички. Импровизиран или светещ пой може да се научи да върти всеки, но там, поне според мен като страничен наблюдател, липсва тръпката.- и за зрителя, и за изпълнителя. А и част от красотата на фигурите също се губи.

  За да си играеш с огъня обаче трябва да си поне малко луд- в изцяло положителен смисъл. И много сигурен в себе си и в подготовката си, както и също толкова без- (-страшен или – разсъден или и двете, изберете сами).

  Огънят е стихия. Има хора, които я превръщат в изкуство. Владетел или зрител – решението е твое.

   

  http://tri5devet.com/izkustvo-ili-stihia/2273

  Youtube