Последвайте ни в Инстаграм!
@divinitas.fire.performance

   Какъв е най-добрия стаф за контактни движения?

  стаф, въртене

  След като в интернет попаднете на някое наистина хубаво клипче с контактни движения, в главата ви почват да се зараждат въпроси като :” Каква дължина да бъде стафа? Колко да тежи конструкцията? И от какъв материал е една наистина удобна дръжка?”. Истината е, че контактни движения могат да се правят с всеки един стаф, но за начинаещите е по-добре за ползват някой улеснения по него (които съм описал по-долу), за да свикне лесно с новия уред и да има бързи резултати от обучението.


  Контактните стафове обикновено са с дължина 1.50м, или друг вариант е да измерите какво е разстоянието от брадичката ви до земята и да го ползвате като ориентир за дължината на вашия стаф. Колкото по-дълъг е стафа, толкова по-лесно се научават движенията. Това се дължи на по-голямата площ за движение и по-бавното движение на тоягата. Така човек има повече време да обмисли какво трябва да направи с тялото, за да постигне максимално точно движението.


  Контактния стаф трябва да е по-тежък от стафа 


  стаф въртене Дивинитас
  за обикновено въртене. Изключително важно е тази тежест да е разпределена в краищата, а не да е равномерна по целия стаф. Това се постига с поставяне на дървени дюбели в краищата, които ще спомогнат за абсорбцията на топлината и по-бавното нагряване на тръбата. Друг вариант е да се сложи повече кевлар на главите, но имайте предвид че пламъка ще бъде доста голям.

  Дойде времето и за дръжката. Това е мястото, където се хваща самият уред. Дължината на дръжката обикновено е 1/3 от дължината на целия стаф(т.е. 50 см), като трябва да е максимално центрирана. За нея може да се използват много материали. На принципа на батона, може да се направи стаф и без дръжка, но е доста по-трудно да се правят движенията и изисква повече практика. Така или иначе материали за дръжка могат да се закупят от всеки спортен магазин. Най-добрите според мен са грип за тенис ракети и хокейни стикове, които в зависимост от марката имат различно сцепление.  Друг вариант е слагането на вътрешна гума за колело като дръжка на стафа, но след време почва да цапа, което е неприятно. Има още доста опций за дръжка, като единственото условие е да има добро сцепление и да е топлоизолиращо.

   

   

  *** Статията се отнася за стаф направен от метална тръба

  *** Очаквайте и статия „Как да си направим стаф”

   
  Статията изготви:
  Николай Райчев

  Youtube