Последвайте ни в Инстаграм!
@divinitas.fire.performance

  Rope Dart или Rope Javelin


  Rope Dart или Rope Javelin
  В буквален превод значи стрела на въже или копие на въже, също така познато като Джою (Jouhyou) на японски. Това е едно от най-гъвкавите оръжия в китайските бойни изкуства. Други подобни оръжия са чукът-метеор (meteor hammer), летящи нокти (flying claws) и верижен камшик (chain whip). Въпреки че “меките” оръжия имат подобни движения, всяко си има собствени техники.

  ”Мекото” копие представлява дълго въже (обикновено между 2 и половина и 4 метра) с метален връх на копие в края. Това е древно оръжие, което позволява на война да хвърли върха и след това да го издърпа с въжето. Rope Dart-ът може да бъде използван за овързване, кръгови движения, удари, пробиване, затягане. Оръжието може да бъде изстреляно светкавично с помощта на кракът, коляното, лакътя и вратът. То е закачено за лявата и се насочва предимно с дясната ръка на боеца.
  За овладяването на “копието” е необходима перфектна координация между ръката и окото. Вариация на това оръжие е Meteor Hammer, който е с обла тежест на края на въжето, използвал се е по сходен начин, като разликата е че има по-голяма ударна сила за сметка на пробивната щета.

  Конструкия:


  Състои се от 5 части
  * Връх
  * Метални пръстени (верига)
  * Въже или тънка верига
  * Цветни знаменца или ярки пера
  * ДръжкаRope Dart или Rope Javelin


  Върхът е направен от тежък материал (обикновено желязо или стомана). Тежестта му може да варира в зависимост от предпочитанията на този, който го използва. Формата може да варира (конична, триъгълна призма, пентагонална призма). Пръстените обикновено са 4 или 5 и са закачени за върха. Въжето е закачено за последният пръстен и обикновено представлява китайско въже намазано с восък, за да се намали триенето. В днешно време вместо въже се използва по-мека синтетична материя, покрита с талк или друга подобна субстанция. Има поне едно знаменце закачено близо или върху върха на оръжието, за да замаскира движението и да обърка зрението на противника. Още знаменца могат да бъдат добавени към пръстените, за да намалят скоростта и да увеличат контрола. Дръжката е направена от края на въжето.

   
  Статията изготви:
  Петър Иванов

  Youtube