Последвайте ни в Инстаграм!
@divinitas.fire.performance

  Батони

  батони

  Клубът не се занимава с baton twirling, но може да ви свърже с най-добрите клубове, занимаващи се с това. Прочетете повече информация за спорта :

  Спортът се нарича baton twirling и е уникална съвкупност от танцови движения, гимнастика и върнете на уреди, наричани батони. Това са метални стикове с гумени тежести накрая. Този спорт вече е и в България. Развива се по целият свят. Организират се и европейски и световни първенства. Тази година беше световното първенство за въртене на батони и мажоретки в Холандия с участие на 1294 (хиляда двеста деветдесет и четири състезатели ) от 18 държави. Изключителна зрелищно събитие, което трябва да бъде видяно, за да се повярва, че е истина. На него за първи път беше вдигнато българското знаме и прозвуча химна на страната ни.


  Най-голямата европейска асоциация за въртене на батони и за мажоретки е NBTA-Europe –www.nbta-europe.com. Световните първенства се провеждат на 3 години, което ги отличава с перфектна организираност, а огромния брой на състезателите и нивото на майсторство, го прави с олимпийски мащаби. По света се прави всичко възможно baton twirling да стане олимпйски спорт и скоро това ще бъде така.
  Европейските първенства са всяка година. Има отделни европейски за мажоретки и въртене на батони.

   

  В България има много мажоретни състави, както и танцови школи. Ако искате да станете част от българската федерация, и още повече, да бъдете сред нейните учредители, и да развивате спорта baton twirling във вашата школа, пишете ни на:
  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
  батони
  От NBTA-Europe могат да ни изпращат треньори за обучение на български треньори и съдии.
  Българският сайт е: www.twirling-bulgaria.dir.bg. Тук ще намерите и информация за изминалото световно първенство.

  Дисциплините са:
  въртене на батони - един и два батона – индивидуално и отборно
  Танцово въртене на 1 батон - индивидуално, дует, отбор и корпус
  Знаменосци-(баниери)
  Помпони
  Параден корпус
  X strut- специална дисциплина, при която се оценява танцовото умение и гъвкавостта на тялото- само за момичета.
  Критерият за категориите в различните дисциплини е възраст, а не килограми. В категория пом пони не се допускат момчета естествено.

   

                                                                 

   

  Статията изгови:
  Йордан Лилов

  Youtube