Последвайте ни в Инстаграм!
@divinitas.fire.performance

  Бълването - ефектен огън или ефект от огън ?

  бълване на огън Дивинитас

  Какви опасности носи бълването? Защо да внимаваме? Дали да опитаме? Как да превентираме нежеланите ефекти?
  Ако винаги сте се чудили къде е уловката в това толкова ефектно занимание, прочетете тази статия, за да разберете къде се намира тя.

  Каква е разликата между въртенето на огън и бълването? По време на въртене също се отделят вредни газове. Те, обаче, в съвсем в малко количество попадат в белия дроб при правилно въртене, а и не са вредни в толкова голяма степен. В повечето случай вредата върху организма по време на въртене се причинява от неподходящо ползване на метали. Пример за лоша употреба на метал е медта, която при нагряване и процес на горене отделя вредни изпарения.  бълване на огън
  По какъв начин стоят нещата с бълването...
  Първото нещо с което си вкарвате „авто гол” е това, че течността попада в устата. На шишетата на повечето горива пише „ Да не се слага в устата! При поглъщане да се потърси лекарска помощ.” Това съвсем не е шега. При попадане в устната кухина, горивото дори и веднага да се изплюе то се пропива през лигавицата и навлиза в целия организъм. В нормалния случай ще получите дискомфорт, а в добрия течността ще е в толкова малко количество, че няма да доведе до забележими промени.

  Втората стъпка е преминаването към „пръскане” на горивото, като устата се ползва като пулверизатор. В някой от техниките, или по-скоро в повечето, решаваща роля имат зъбите. Преминаването на течността през тях ги уврежда малко по малко. При често бълване в продължителен период от време (примерно 3-4 пъти в месеца ,в продължение на 2-3 години), усмивката ви няма да е бляскава, тъй като зъбите ще почернеят, а след време има възможност и да окапят.  бълване на огън
  Трета крачка- възпламеняване на горивото. При паленето на горивото пред устата ви протича процес на горене, което отделя вредни пари. Тъй като по време на самото бълване издишате, естествено е след края да си поемете въздух, който за жалост е с примеси на изгорели газове. Разбира се всичко до тук се случва в малки количества, ако го правите достатъчно рядко, няма да има негативни ефекти след време.

  Да тук формирахме заедно най-важните опорни точки.
  Сега нека се насочим към други важни факти, които катализират вредните процеси.

  Използването на горивото е най, най, най-важното нещо. Преди да си помислите да бълвате, знайте, че горивото е решаващо. Вида на горивото може да ви коства много! Не бълвайте с бензин, нафта, керосин и други подобни горива с високо октаново число! Вие не сте кола, самолет или автобус! Човешкият организъм рядко се справя с подобни токсични вещества, за това не си играйте на късмет. Дори да пренебрегнем опасността от натравяне, тези горива се възпламеняват много бързо.  бълване на огън Дивинитас
  История по действителен случай- Момиче решило да бълва с бензин. Тя е пробвала и преди с друг материал, но този път е било по-различно. Не познавайки спецификите на горивото, тя рискува своето здраве. Бензина се оказал по-лесно запалим отколкото тя предполагала. Това значи, че пламъкът я настига по бързо, отколкото тя „духа”. Огънят се приближава по-бързо отколкото тя може да си затвори устата. По този начин лицето и се пали. Наблизо сложената мокра кърпа, помага на неин приятел да я изгаси. Тя се разминава без сериозни изгаряния и никакви белези. Спасяват я няколко неща- 1. Това, че не е избълвала цялото гориво, а само част от него. 2. Това, че горивото в устата и не се е запалило. 3. Наличието на влажна кърпа.

  Не използвайте за бълване и газ за осветление. Може да си топите поя в нея, но бълването е различно нещо.


  История по действителен случай- при бълване с газ за осветление, след приключването на огнената демонстрация човекът получава дискомфорт. Започват оплаквания като – тежко дишане, замайване, гадене и други. Не след дълго се оказва наложително приемането в болница. Диагнозата се оказва химична пневмония.

  Ето и ефектът на горивата върху организма:
  Очи: Контакта с течността или пари може да доведе до умерено възпаление.
  Кожа: При продължителен или повтарящ се контакт може да причини възпаление на кожата. На практика този продукт не е токсичен, ако се абсорбира при остро (еднократно) излагане на негово въздействие. Може да причини изострена чувствителност на кожата. Течността може да е гореща, което да доведе до леки термични изгаряния.
  Поглъщане: Този материал е с ниска степен на остра токсичност. Ако се погълнат големи количества, в резултат на това могат да настъпят гадене, повръщане и диария. Поглъщането може да причини ефекти също както при обгазяване (вдишване)на продукта. Аспирирането може да се изрази в химична пневмония (течност в белите дробове), лошо увреждане на бял дроб и дихателен недостиг.
  Вдишване: При вдишване на пари от продукта може да се причини възпаление на дихателния тракт и въздействията върху централната нервна система (мозъка) могат да се появят главоболие, виене на свят, загуба на равновесие и координация, безсъзнание и задушаване.
  Остри рискове за здравето: Горенето на който и да е въглеводород като гориво на място без подходяща вентилация може да доведе до рискови нива на продукти от горенето, включително въглероден окис и не подходящи за дишането нива на кислород, което от своя страна може да предизвика безсъзнание и
  задушаване.


  бълване на огън Дивинитас
  История по действителен случай- Отделно от всички тези нежелани ефекти, неприятни случайности и недообмислени решения за бълване с неподходящи материали, „ дишането на огън” може да приключи неприятно още първият път. Световната история помни случай на човек, който е бълвал и денят му е приключел трагично. Той е имал дихателни проблеми и астма и още след първият му опит, въпреки всички предпазни мерки и използването на подходящо гориво, той получава дихателен спазъм и задушаване в областта на гърлото. Невъзможността да си поеме въздух води само до едно.... Затова хора с чувствителни бели дробове, хронична астма и други оплаквания не бива дори еднократно да пробват това нещо.

  Като цяло бълването е много вредно. Удивителният ефект върху публиката, може и да е също толкова удивителен, но в негативно естество и върху организма. Повечето организации, които се занимават с въртене на огън, забраняват бълването, препоръчват да не се бълва и не публикуват свой материали в сайтовете си. Дивинитас Ви препоръчва да обмислите сериозно дали искате да направите тази крачка. Именно за това създаваме тази статия, за да преосмислите всички рискове пред самия себе си и да прецените дали си заслужава.

  Как да се предпазим от бълване?
  Първият вариант е изобщо да не опитваме. Така сме сигурни, че то няма да увреди белият дроб.
  Вторият вариант е да го правим достатъчно рядко, за да не увреди организма ни.
  Третото – да се взимат всички необходими предпазни мерки.

  Предпазни мерки:
  Преди да отидете на мястото, където ще бълвате, купете си едно прясно и едно кисело мляко. При попадане в организма, те имат детоксикиращ ефект. Преди да сложите горивото в устата си, жабурете няколко минути с прясно мляко. То полепва по небцето и цялата устна кухина и образува защитен слой между нея и горивото.
  На веки 7- 8 избълвания, изплаквайте устата си с чиста вода. Жабурете и плюйте три пъти минимум, за да се махне основният слой гориво, а след това още три пъти като пръскате водата между зъбите си, за да изчистите и между зъбното пространство. Докато бълвате в никакъв случай не гълтайте гориво. Не преглъщайте дори собствената си слюнка и във всички случай изплювайте остатъкът от гориво.
  Ако искате да продължите да бълвате, повторете същата процедура с млякото отново.
  След края на бълването пийте и яжте колкото може повече кисело и прясно мляко. Друг хубав метод е поглъщането на повече течности, които ускоряват изхвърлянето на вредните вещества от
  организма на този, който го е погълнал.


  По време на бълване е хубаво да имате две кърпи. Едната трябва да е мокра, а другата суха. Мократа се използва за противопожарна безопасност, а сухата, за да си попивате горивото, което попада върху вас. Подсушаването предпазва кожата от алергични реакции и раздразнение. Хубаво е частите на кожата, които са имали допир до гориво, особено врата, пазвата и гърдите, да се намажат с успокояващ крем.
  Не оставяйте прекалено дълго време напоени с гориво дрехи върху вас. Кожата може да започне да ви пари, да сърби и да се зачерви. Ако получите такива оплаквания измийте мястото, подсушете внимателно и сложете успокояваш крем за кожа върху него. В никакъв случай не успокоявайте сърбежът с чесане, за да не увредите кожата си и да не се образува рана. Кремът ще я успокои по-бързо, ако не е допълнително раздразнена.

  Предпазни мерки свързани с горивото се изразяват с няколко опорни точки.
  Първото е избора на гориво. Най-добрият такъв е използването на парафин от аптеката или такъв за вкусовата и текстилната промишленост. Аптекарският парафин е най-безвреден, тъй като той се използва за лечебна цел. Негативното при него е , че пламъкът, който вади е доста малък, а течността е неприятно гъста. Страничен ефект е бързата нужда от използването на тоалетна по голяма нужда. Това не е шега, той се използва, като разхлабително.
  Има специални горива, които са на основата на парафина, имат малък вреден ефект и възможност за направата на голям пламък, но те не се намират в България.

  Най-безопасният вариант за бълване е използването на дюзи, които също ги няма в България. Те представляват малки торбички, които се слагат в устата. Вътре в тях има гориво, което не докосва по кожата в устата и има система, в която чрез духане се впръсква горивото по същия начин.

  Бълването си е цяло изкуство, има своята красота, но и своята уловка. Всеки сам носи отговорността за своите действия, СКОИ Дивинитас може само да ви препоръча да не бълвате, или поне изрично да спазвате мерките за безопасност!

  Ще се радваме да ни задавате въпроси, които ние ще публикуваме!

   

  Статията изготви:
  Лилия Йотова

  Youtube