Последвайте ни в Инстаграм!
@divinitas.fire.performance

   Изгаряне – всичко което трябва да знаем, когато ни се случи

  skin boilДори в битови условия шанса човек да се изгори е много голям. Честно казано сериозните изгаряна, за които съм чувала са по-скоро от котлон или ютия. Но все пак, когато ти се случи, независимо от какво, е добре да знаеш какво да правиш. Именно поради тази причина искам да публикувам полезни съвети.

  Видове изгаряния- от газообразно (газ с висока температура), течно(гореща вода), твърдо вещество (печка), от химически вещества(сода каустик, азотна, сярна киселина), или от лъчиста енергия (електричество, и всички видове лъчи.)

  В зависимост от вида топлото вещество, времето за проникване на изгарянето в кожата се увеличава. Травмите върху кожата могат да са от леки повърхностни рани до дълбоки увреждания на кожата. При изгаряния, които обхващат по-големи части от тялото се засяга цялостния организъм и се нарушава нормалният му ритъм.

  По – тежко протичат изгарянията при деца под 10 годишна възраст и възрастни над 55 години. Особено тежко протичат изгарянията на частите на тялото, по които има окосмяване, каквото принципно има лицето, причинявани най-често от горещи газове и пари.


  Местните поражения при изгарянето биват четири степени:

  изгаряне
  I степен изгаряне се характеризира със зачервяване и оток на засегнатия участък от кожата. Тези промени обикновено оздравяват за около една седмица и не оставят белези. Те завършват с олющване на повърхностния кожен слой.

  II степен изгаряне се характеризира освен със зачервяване и оток и с различно големи мехури, съдържащи бистра течност.

  III степен изгаряне се подразделя на III А степен (полека) и III Б степен (по-тежка).
  При III А степен се наблюдава умъртвяване само на част от засегнатата кожа. На някои места се запазват малки кожни участъци с не увредени потни и мастни жлези и космени коренчета. От тези участъци при оздравяването се възстановява целостта на кожата.
  При III Б степен в засегнатия участък кожата е умъртвена изцяло.

  IV степен изгаряне е най-тежкото изгаряне. Умъртвени са всички тъкани в дълбочина (например цял крайник).

  Тези степени рядко се срещат самостоятелно. На някои места изгарянето може да бъде от II, а в съседни участъци от III степен. Понякога (особено в началото) е твърде трудно да се уточни дали се касае за изгаряне от III или от IV степен.


  Тежките изгаряния често причиняват шоково състояние на организма. Шокът се изявява в началото с т. нар. е р е ктилна фаза — болните са възбудени, говорят много, смеят се, настроението им е повишено, не съзнават тежестта на състоянието си. След това настъпва т. нар. торпидна фаза — тежко общо състояние, унесеност, повръщане, липса на усет за болка, безсъзнание.

  През третата седмица след изгарянето изгорените тъкани се разпадат и често възниква инфекция на мястото на пораженията. Състоянието на изгорения се влошава, температурата се повишава до 38—39°С.

  След четвъртата седмица започва периодът на заздравяване и възстановяване. Раните от II и III А степен изгаряния заздравяват. Умъртвените тъкани при изгаряне от III Б и IV степен отпадат. Секрецията от изгорените повърхности намалява, температурата спада, апетитът се възвръща, общото състояние се подобрява.
  Понякога дори и изгаряния от III и IV степен могат да оздравеят. В тези случаи обаче често се получават големи ръбци и сбръчквания на кожата и подкожните тъкани, които могат да причинят тежка инвалидност.

   

  Лечение:


  Бързите действия са особено важни при тежки и леки изгаряния. Последните се лекуват лесно, защото засягат само горния слой на кожата. Оказвайте помощ, както е описано в карето по-долу. Дълбоки или по-обширни изгаряния и тези, причинени от електричество, изискват незабавно медицинска намеса.

  След оказване на първа помощ оставете раните от леките изгаряния да зараснат сами, но опитайте и следните средства.

   

  Първа помощ при леки изгаряния:


  Колкото се може по-скоро потопете засегнатото място в студена вода поне за 10 минути. Това охлажда кожата и облекчава болката. Ако нямате вода подръка, използвайте друга студена, не дразнеща течност като мляко или охладен чай.
  Ако се получи подуване, свалете бижута или дрехи, конто могат да стягат мястото.
  Покрийте изгорения участък със стерилна, не залепваща превръзка. Ако нямате такава, използвайте чист, сух и попиващ плат.
  Не нарушавайте целостта на мехурите.

   

  Статията изготви:
  Лилия Йотова

  Youtube