Последвайте ни в Инстаграм!
@divinitas.fire.performance

   Дивинитас и Огненият Дух на България

  огнен дух българия дивинитас

  В края на всяка година е време за равносметки. Обръщайки погледа си назад към изминалата 2010г. не мога да не отбележа големият напредък, който не само “Дивинитас”, но и цялото огнено общество в България бе извършило. През тази една година, “Дивинитас” посвети мнозина желаещи в огненото изкуство. Също така ние оказвахме подкрепа с информация и съвети на начинаещи спинъри в други градове на страната. Станахме свидетели дори на създаването на няколко нови огнени групи.

  Но безпорно най-големият успех на “Дивинитас” във връзка с развитието на огненото изкуство в страната , бе осъществяването на проекта “Огнен Дух в България”. Това е първият проект посветен на огнените изкуства в нашата страна и се осъществи с подкрепата на европейска програма “Мледежта в действие”. Проектът, който все още не е приключил, има за цел да обедини и разшири обществото на хората занимаващи се с въртене на огън в нашата страна. Да спомогне за установяване на трайни връзки между тях и не на последно място да популяризириа огнените изкуства, чрез дейностите предвидени в него.огнен дух българия дивинитас

  Самите дейности се разгърнаха на няколко етапа. Първо бяха организирани срещи на спинарите в значителен брой градове в страната. Ние всички ще останем с незабравими спомени от пъруванията и огнените срещи тази есен. Междувременно не бяха пренебрегнати и редовните събирания на спинъри в София.Но определено най-грандиозната част от целия проект бяха двата дни на “Голямата среща в София”. Тогава се събраха спинъри от цялата страна за едно спиращо дъха огнено преживяване.

  Първата вечер се състоя в събиране пред Народния Театър “Иван Вазов” и мащабно групово въртене без определена програма. Това беше и въртенето с най-голям брой участници правено някога в България. Тъй като бях част от това огнено море, мога да кажа, че чувството е неописуемо.На следващият ден 25.09.2010г. участниците бяха ангажирани с програма цял ден. Мястото беше градината пред паметника на съветската армия. Вечерта там беше организирана импровизирана сцена, като всички взеха участие в шоуто. Повечето спинъри се представиха със солови изпълнения, но участваха и в групови хореографии. Групите бяха от по трима случайно разпределени с жребии. Накрая свойте професионални изпълнения направиха огнена група “F4” и “Divinitas crew”.Събитието бе отразено чрез репортажи в новинарските емисии на националните телевизии “БТВ” и “Нова Телевизия”, а също и в статии на някои електронни издания.

  огнен дух българия дивинитас

  По нататък проектът продължава и до настоящия момент с още няколко срещи в страната и редовни пой събирания в София. Закриването на проекта се очаква през януари 2011.Макар, че окончателните преценки за влиянието на “Огнен Дух в България” ще бъдат направени след неговото приключване, със сигурност може да се каже, че това беше първата крачка към формирането на истинско огнено общество в България. Ние искрено се надяваме проекта да види своето продължение догодина, а също така той да бъде пример за организиране на бъдещи огнени събития. Нещо, което наистина очакват с нетърпение всички спинъри.

  Статията изготви:
  Андрей Христов
  19.12.2010

  Youtube