Последвайте ни в Инстаграм!
@divinitas.fire.performance

   

  Дневно огнено шоу от Дивинитас в Костинброд по случай Сирни Заговезни

   

  kostinbrod1 11Ритуалът се проведе пред НЧ ”Кирил и Методий” в I - ви район, в град Костинброд. Много костинбродчани дойдоха да се насладят на обичаите и да се хванат на хорото около пречистващия огън. Народното вярване е, че на Сирни Заговезни слънцето се обръща към пролетта. Празникът се чества 40 дена преди Великден и е началото на Великите пости. Винаги се пада в неделя , а също така е известен под името Прошка. Този ритуал символизира духовно пречистването на душата. Има редица обичаи и ритуали , които характеризират празника. Най-известният е ритуала „поклади” – палене и прескачане на огньове. Задължително е присъствието на баница със сирене и погача.

   

  Така и започна ритуала в община Костинброд. Деца от танцов състав „Ритми” играеха около огъня за здраве, черпиха с баница и погача и прескачаха огъня.
  Традициите бяха спазени и с провеждането на ритуала „хамкане”. Цялото семейство се нарежда около масата, освен най-възрастния член, който провежда ритуала. На конец той връзва халва или сварено яйце, след което го завърта около застаналите в кръг . Всеки един се опитва да отхапе парче от халвата или от яйцето, без да използва ръцете си, а този, който пръв успее ще бъде здрав и честит през цялата година. Така и на днешния ден, облечени в български народни носии самодейци пресъздадоха обичая , след което всички прескочиха разгорелия се огън.

   

  Празника завърши с невероятно огнено шоу на формация "Дивинитас" . По този начин със съвременни и модерни средства се направи препратка към още една местна традиция – "оротването", при което се въртят запалени огнени кълба. Представянето на "Дивинитас" впечатли всички присъстващи на празника.


  Организаторите от НЧ "Св. св. Кирил и Методий" за първи път отбелязват празника по този начин, като имат желание това да се превърне в традиция.
  На събитието присъстваха г-н Николай Борисов - Общински съветник от община Костинброд, г-жа Бистра Боянова — PR на община Костинброд и г-жа Виктория Яшнова — мл. експерт „ Култура и спорт”.

   

  Източник: община Костинброд

   

   

  Youtube