Последвайте ни в Инстаграм!
@divinitas.fire.performance

  ogneno shou_divinitas3

  Огнено шоу Дивинитас в РИМ!

  Българската модна къща FEDE FASHION STUDIO открива грандиозния спектакъл "СОФИЯ ПОЗДРАВЯВА РИМ"

  Силвия Тодорова


  На пресконференция в БТА бе обявено петото юбилейно издание на традиционния културен празник„София поздравява Рим”, който се организира съвместно от италианско-българската асоциация „Феникс”, „Столична община” и Български културен институт в Рим.  В пресконференцията взеха участие: Н. Пр. Стефано Бенацо – посланик на Италия в България, Жана Яковлева – координатор на културната инициатива „София поздравява Рим”, Вяра Георгиева – създател и дизайнер на модна къща FEDE fashion studio.Водещ на пресконференцията бе проф. Любомир Стойков – председател на Академията за мода и главен консултант на ревюто в Рим. След изказванията на участниците балерини от балет „Арабеск” представиха част от тоалетите на дизайнерката Вяра Георгиева, която ще открие с ревю грандиозния спектакъл във Вечния град. 

   

   

   

  Divinitas, fire, show, Rome, Огнено, шоу, Дивинитас, РимОгненото шоу ще се състои на 4 юли 2012 г. на сцена пред кметството на Община Рим на Капитолийския хълм. Фокус на събитието и една от целите му е представянето на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г. – България и Италия са поканени да излъчат своите представители  през 2013 г.

   

  По време на пресконференцията Н. Пр. Стефано Бенацо обърна внимание на добрите традиции в културното сътрудничество между Италия и България и акцентира върху факта, че България е страната в Европа с най-старо име и на териториите й са присъствали многобройни цивилизации. Жана Яковлева подчерта, че без „Столична община” и Министерсвото на културата събитието нямаше да може да се случи и изрази специална благодарност за подкрепата на Нели Атанасова – председател на италиано-българската културна асоциация „Феникс” и на Борислава Чакринова – директор на Българския културен институт в Рим, които са пряко ангажирани с подготовката на събитието. 

   

  Дизайнерката Вяра Георгиева, която е завършила моден дизайн в Милано и е работила дълго време в Италия, сподели, че в Рим ще покаже официална линия висша мода от колекцията Prima и булченски тоалети от колекция Verde (от итал. – зелено). Тя изрази радостта си, че ревюто ще се състои в рамките на събитие от такова високо културно ниво. Специфични за двете колекции са външните шевове – вътрешната обвивка на дрехата се превръща в нейно лице. Характерни за облеклата са още напластяването и еклектика в комбинацията на материите, които включват: коприненa матова органза, фин тюл и фин памук с ръчно бродирана дантела; сурова и еластична коприна, копринена тафта и копринен шантунг и др.

  Летният празник  “София поздравява Рим” е сред най-ярките, мащабни и посещавани представяния на българската култура в италианската столица, със затвърдени традиции и растяща с всяка изминала година публика. На тържественото откриване на събитието двама водещи (на български и италиански език) ще представят столицата ни и по време на представлението на голям екран гостите ще могат да видят специално направен рекламен клип за София.

  Концертът спектакъл ще започне с голямо ревю на създателката и дизайнерката на българската модна къща FEDE fashion studio – Вяра Георгиева. В събитието ще вземат участие също и балет „Арабеск” (със спектакъла „Герман”), формация АКВАДЕЛИА (със спектакъла „Жарава”) и огнено шоу „Дивинитас”.София поздравява Рим с огнено шоу Дивинитас

   

  Подписването на Протокола за съвместна работа между Община Рим и Столична община в областта на политиката за културен обмен, сключен на 10 октомври 2009г., позволи празникът “София поздравява Рим” да се превърне в прекрасна традиция. Tя намира изява всяко лято на сцената на най-престижния фестивал на италианската столица “Римско лято”. През най-усиления туристически сезон в Рим граждани от цял свят – повече от 1200 италианци и 2500 туристи всеки ден – ще  могат да участват, да се запознаят и да се възхищават на модерната и традиционна култура на страната ни.

   

  Източник - 

  http://news.fashion.bg/article/6812/9/modna-kushta-fede-otkriva-spektakalat-sofia-pozdaviava-rim

   

  Youtube